Contactgegevens

Koningin Wilhelminalaan 3

3527 LA Utrecht

030-2363707

135,00

E-Learning

LVB en seksualiteit/kinderwens

jeugd-hulp-bescherming_hugehumb

Toevoegen aan winkelwagen

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn net zo vaak verliefd en hebben dezelfde seksuele interesses als hun leeftijdsgenoten. De kans is echter wel een stuk groter dat iemand met een licht verstandelijke beperking een aantal specifieke belemmeringen tegenkomt in zijn of haar seksuele ontwikkeling.

Deze opleiding richt zich op het vergroten van kennis over mensen met een licht verstandelijke beperking en seksualiteit en kinderwens.

Voor wie?
De e-learning is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar werk te maken krijgt met jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Denk hierbij aan professionals die werken in een sociaal wijkteam, op een afdeling binnen de gemeente zoals Wmo, binnen een sociale werkvoorziening of medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg.

Instapniveau
Om deze opleiding te kunnen volgen beschik je over voldoende theoretische basiskennis over een licht verstandelijke beperking. Heb je nog niet voldoende basiskennis, volg dan eerst de basisopleiding ‘Herkennen van en omgaan met licht verstandelijke beperking’ (link maken).

Programma en resultaat
De tijdsinvestering van e-learning is 9 uur en is opgebouwd uit de volgende modules:
⦁ Module 1. Opfrissen basistheorie LVB
⦁ Module 2. Jezelf als professional
⦁ Module 3. Wat is seksuele ontwikkeling
⦁ Module 4. Seksuele voorlichting
⦁ Module 5. Kinderwens: signaleren en verwijzen
⦁ Eindopdracht

Na afloop van de e-learning:
⦁ Heb je je basiskennis over mensen met een licht verstandelijke beperking opgefrist;
⦁ Ben je je bewust van je eigen normen en waarden over seksualiteit;
⦁ Weet je hoe en wanneer je je grenzen aan kunt geven wat betreft het wel of niet geven van seksuele voorlichting aan mensen met een licht verstandelijke beperking;
⦁ Weet je hoe je seksualiteit bespreekbaar kunt maken bij je collega’s en bij mensen met een licht verstandelijke beperking;
⦁ Ken je de theorie over de seksuele ontwikkeling bij jeugdigen met een licht verstandelijke beperking;
⦁ Ken je de begrippen over seksuele diversiteit;
⦁ Ken je het belang van preventieve en proactieve voorlichting bij mensen met een licht verstandelijke beperking;
⦁ Weet je hoe je seksuele voorlichting kunt geven aan mensen met een licht verstandelijke beperking;
⦁ Kun je de signalen van een kinderwens herkennen bij mensen met een licht verstandelijke beperking;
⦁ Kun je het gesprek over een mogelijke kinderwens met mensen met een licht verstandelijke beperking aangaan en weet je wanneer en hoe je kunt doorverwijzen.

Aandachtspunten
Om de opleiding goed te doorlopen, is het handig om met de volgende aandachtspunten rekening te houden:
⦁ Om de eindopdracht te kunnen maken moet je zelf een casus of situatie, waarbij je frustraties op het gebied van seksualiteit signaleert bij een licht verstandelijk beperkte cliënt, kunnen aanleveren en beschrijven.
⦁ Bij de meeste opdrachten is het van belang om collega’s of cliënten te betrekken. Hierdoor krijg je meer zicht op je eigen functioneren en kun je jezelf verder ontwikkelen.
⦁ Indien filmpjes of website links niet openen, ligt dit waarschijnlijk aan de beveiligingsinstellingen van jouw organisatie. Dit kan door de systeembeheerder worden aangepast.
⦁ Van de button ‘contact’ kunt u vragen stellen aan de cursuscoördinator over de leeromgeving. Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met MEE NL: k.spruijt@mee.nl.
⦁ Aan het einde van de opleiding vragen we je om een evaluatie in te vullen over zowel de e-learning als de workshop. Dit gebruiken wij ter verbetering van het opleidings- en trainingsaanbod.

Accreditatie en certificaat
Voor het behalen van het certificaat is het van belang dat je alle opdrachten uitvoert. De ingevulde opdrachten sla je steeds op in je eigen computer, waarna je ze kunt uploaden in je leeromgeving (via de knop 'formulier'). Vervolgens klik je op de knop ‘Afronden’, waarmee je de module afsluit en geen aanpassingen meer kan doen in de opdrachten. Daarna kun je door met de volgende module.

Na het afronden van alle opdrachten, en alle modules dus op 'groen' staan, wordt je portfolio ingediend. De beoordelaar checkt of je alle opdrachten hebt uitgevoerd. Daarna ontvang je je certificaat. Op het certificaat kun je zien hoeveel registerpunten er aan deze opleiding gekoppeld zijn. Je kunt het certificaat uploaden in je portfolio van het Kwaliteitsregister Jeugd en/of Registerplein om de registerpunten te verzilveren.

De e-learning 'LVB en seksualiteit/kinderwens is geaccrediteerd bij het SKJ voor 9 punten en het Registerplein voor 9 punten.

Verdieping
Voor het toepassen van de theorie in de praktijk wordt geadviseerd een aanvullende training te volgen. Via MEE NL kan bijvoorbeeld aansluitende training (meenl-academie.nl) worden gevolgd.

Toegang e-learning

Na aanschaf van de e-learning krijg je binnen één werkdag toegang tot een leeromgeving van waaruit je aan de e-learning zult gaan werken. Tevens ontvang je dan een e-mailbericht met verdere informatie. Indien dit niet het geval is, kun je contact opnemen met info@haka-content.nl.

Zonder abonnement heeft de kandidaat één maand toegang tot de leeromgeving
(Verlenging is mogelijk à € 5/maand)

Terug naar e-learning

Uw bestelling

Totaal: 0,00

Betalen