Contactgegevens

Koningin Wilhelminalaan 3

3527 LA Utrecht

030-2363707

50,00

E-Learning

VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap

Meldcode_hugehumb

Toevoegen aan winkelwagen

Welkom bij de opleiding VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap. Deze opleiding is bedoeld voor de MEE-consulent of medewerker van een sociaal team die cliënten met een handicap willen helpen met het realiseren van hun rechten. Op 14 juli 2016 is het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap in Nederland van kracht geworden. Het verdrag erkent expliciet de mensenrechten van mensen met een beperking, het geeft aan wat er op allerlei vlakken gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking net als iedereen een goed en actief leven kunnen hebben midden in de samenleving.

Met de Nederlandse uitwerking van dit verdrag in wetgeving en beleid is dit verdrag voor MEE van groot belang. Met dit verdrag in de hand kan de MEE-consulent zijn cliënt vooruithelpen om bijvoorbeeld discriminatie vanwege beperkingen tegen te gaan. Of om inspraak af te dwingen bij zaken die mensen met beperkingen aangaan. Of om ervoor te zorgen dat bedrijven, corporaties en andere organisaties en verenigingen hun gebouwen, kantoren, activiteiten, websites, woningen en producten voor iedereen toegankelijk maken. Het verdrag verruimt hiervoor de juridische mogelijkheden voor mensen met een beperking.

Het verdrag moet leiden tot meer bewustwording van de noodzaak van vrije toegang tot voorzieningen en gelijkwaardige deelname van mensen met een beperking aan de maatschappij. Het doel is dat mensen met een beperking ‘volledig en gelijkwaardig meedoen’.

Aanvangsniveau/kennis

Om met deze opleiding te beginnen, dien je over enige basiskennis van mensen met een beperking te beschikken en enige werkervaring als cliëntondersteuner te hebben.

Na afloop van de opleiding:

 • Beschik je over theoretische kennis over de situatie zoals die bestond vóór de ratificatie;
 • Begrijp je wat het VN-verdrag noodzakelijk maakt;
 • Begrijp je de inhoud van het VN-verdrag;
 • Heb je inzicht in de betekenis van het VN-verdrag voor het beleid van de Rijksoverheid en gemeenten;
 • Ben je in staat om op een goede manier het VN-verdrag in jouw werk toe te passen, door het ondersteunen van cliënten en het informeren of adviseren van overheden, instellingen, bedrijven en andere organisaties.

 

Hoe lang duurt deze opleiding?

De tijdsinvestering van deze opleiding is in totaal maximaal 7 uur.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding bestaat uit de volgende modules:

 • Module 1. Terugblik: Wat was er vóór ratificatie van het VN-verdrag?
 • Module 2. Het VN-verdrag: Wat zijn de gevolgen?
 • Module 3. Het VN-verdrag: Implementatie
 • Evaluatie

Mogelijk vind je het soms wat taaie kost. Toch is het goed om de informatie in grote lijnen te kennen. Doel ervan is dat je verbanden kunt leggen tussen wetgeving, beleid en dagelijkse praktijk. Daarmee vergroot je jouw mogelijkheden om jouw cliënten zo goed mogelijk te kunnen adviseren en verder te helpen.

Aandachtspunten

Om de opleiding goed te doorlopen, is het handig om met de volgende aandachtspunten rekening te houden:

 • Het verdrag verruimt de juridische mogelijkheden voor mensen met een beperking. Dit is een continu proces. Deze e-learning wordt zo nodig aangepast.
 • Bij een aantal opdrachten is het van belang om collega’s en cliënten te betrekken.
 • Bij alle modules zijn quizvragen opgenomen die je helpen de theorie beter te begrijpen.
 • Bij een aantal modules is er extra verdiepende achtergrondinformatie opgenomen. Je bent niet verplicht om deze extra artikelen, websitelinks en filmpjes te bekijken. Je bent hierin vrij om zelf de keuze te maken of je dit wilt doornemen. Het doornemen van deze extra achtergrondinformatie kost meer tijd dan de aangegeven tijdsinvestering.
 • Er is een cursuscoördinator vanuit HaKa (opleidingsinstituut). Deze kun je via de button ‘contact met de cursuscoördinator’ (links in het menu) vragen stellen van algemene aard over de leeromgeving. Voor alle andere vragen kun je terecht bij je mentor van jouw organisatie of mail naar info@mee.nl

 

Registerpunten
De opleiding levert 7 registerpunten op voor het opleidingstraject in het kader van de beroepsregistratie bij het SKJ en Registerplein.

Toegang e-learning
Na aanschaf van de e-learning krijg je binnen één werkdag toegang tot een leeromgeving van waaruit je aan de e-learning zult gaan werken. Tevens ontvang je dan een e-mailbericht met verdere informatie. Indien dit niet het geval is, kun je contact opnemen met info@haka-content.nl.

Zonder abonnement heeft de kandidaat één maand toegang tot de leeromgeving
(Verlenging is mogelijk à € 5/maand)

Terug naar e-learning

Uw bestelling

Totaal: 0,00

Betalen